Hongkong területe 1.104,3 km2, lakossága mintegy 7.5 millió fő. A város gazdasági jelentősége világszinten kiemelkedő – mind pénzügyi, mind kereskedelmi szempontból: az ázsiai-csendes-óceáni régión belül itt található a vállalati központok legnagyobb tömörülése. Mindemellett egyike a "négy ázsiai kistigris"-nek, az 1960-as és 1990-es évek között tapasztalt gyors és nagymértékű gazdasági fejlődésnek hála. Mára a város gazdasága csaknem teljes egészében a szolgáltatásokon alapul, saját termelése gyakorlatilag megszűnt. A hongkongi értéktőzsde az egyik legjelentősebb a világon.

Hongkong a Kínai Népköztársaság Különleges Igazgatású Területe, ennek keretében jelentős autonómiával rendelkezik: saját kormánya, jogrendszere és pénzneme van. Hongkong gazdasági helyzetének mára meghatározó eleme, hogy Kína a világ leggyorsabban növekvő, kiemelkedő jelentőségű gazdasága lett. Ennek megfelelően a hongkongi gazdaság fejlődési lehetőségeit mostanra elsősorban a kínai szárazföld gazdasági folyamatai, a fejlődés és növekedés előnyeiből való részesedés, illetve a kínai piacra jutás lehetőségei alakítják. A Kínában eddig eszközölt befektetések 40%-a hongkongi eredetű, illetve Hongkongon keresztül valósultak meg. Meghatározó szerepe leginkább a dél-kínai térségben, mindenekelőtt a vele szomszédos Guangdong (Kanton) tartományban jelentkezik.

A hongkongi gazdaságban a kormány passzív szerepet tölt be.

Praktikus tudnivalók:

Hongkong saját pénznemmel, a hongkongi dollárral (HKD) rendelkezik. E valuta árfolyama az amerikai dollárét követi (1 USD kb. 7.8 HKD). A városban a kantoni mellett továbbra is hivatalos nyelv az angol, melyet így banki és más hivatalos ügyintézésben lehet használni, a szerződéseket angolul kötik és az üzleti életben beszélik is.

A város megtartotta brit, common law alapú jogrendszerét. Az igazságszolgáltatásba vetett nemzetközi bizalom erős, így Hongkong választottbíráskodási szerepe is jelentős, de a hongkongi vállalatokkal kötött szerződések esetében is a régiós átlaghoz képest megnyugtatóbb jogbiztonságra számíthatnak a nemzetközi partnerek.

Hongkong szabadkikötő státuszú, így főszabály szerint az importot és exportot semmilyen vám- vagy illeték nem terheli, és az adminisztrációs terhek is minimálisak. Ez alól szűk körű kivételt jelentenek egyes jövedéki termékek, de például 30%-os alkoholtartalom alatt még a szeszesitalok behozatala is vámmentes. Érdemi korlátozások a kettős felhasználású termékek mellett bizonyos élelmiszerek esetében vannak, ezekről az Élelmiszer Import pontban találhat bővebb információt.