Vízum és bevándorlási hírekkel kapcsolatos információ

Magyarországi beutazáshoz szükséges vízumkérelem

A rövidtávú, schengeni (azaz bármely 180 napos időszakban 90 napot meg nem haladó, tervezett tartózkodásra jogosító) vízumkérelmek és a hosszú távú (180 napon belül 90 napot meghaladó, tervezett) tartózkodás engedélyezésének eljárása vonatkozásában általános tájékoztató az alábbi linkeken érhető el:

Külügyminisztérium Konzuli Szolgálatának honlapja 

Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal honlapja 

Felhívjuk a figyelmet arra, hogy a Hongkongi Főkonzulátuson egyelőre kizárólag a 90 napot meghaladó magyarországi tartózkodáshoz szükséges vízum igénylésére van mód. A 90 napnál rövidebb tartózkodáshoz szükséges schengeni vízumot Magyarország nevében egyelőre Hollandia hongkongi főkonzulátusa adja ki.

Elérhetőségük:

  • Netherlands Consulate General in Hong Kong and Macao

           Address: Suite 3001, 30th Floor, Central plaza, 18 Harbour Road, Wanchai, Hong Kong SAR, China Phone  (+852) 2599 9200

A vízumeljárás során esetlegesen felmerülő díjak 2014. január 1-jétől

  • vízumdíj mindkét vízumtípus esetében: 60 EUR / fő

(A Magyar Főkonzulátuson a vízumdíjat EUR-ban, készpénzben kell befizetni a konzuli részlegen a kérelem benyújtásakor.)

 

A 180 napos időszakban 90 napot meghaladó, tervezett tartózkodás engedélyezésének eljárása

Tekintettel arra, hogy e kérelemtípusnál biometrikus azonosítók (fénykép, aláírás) rögzítése szükséges, minden személy esetében kötelező a személyes megjelenés a konzuli részlegen. Az adatvételezés időpontjának egyeztetése érdekében - a kérelem beérkezését követően - a konzuli részleg munkatársa veszi fel Önnel a kapcsolatot, ezért kérjük, hogy elérhetőségét minden esetben adja meg!

Az adatvételezést követően személyes meghallgatásra kerül sor, mely után a kérelem felterjesztésre kerül a döntésre jogosult Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal felé. Az eljárási határidő a tartózkodás céljától függően változik. Amennyiben a kérelmező az eljárás során nem veszi igénybe jogi képviselő közreműködését, az eljárás eredményéről a konzuli részleg révén kap tájékoztatást. A kérelem pozitív elbírálása esetén a konzuli részleg az útlevélbe egy D típusú vízumot illeszt be, mellyel egy alkalommal lehet Magyarország területére közvetlenül beutazni, majd 30 napon belül a tartózkodási engedélyt a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal illetékes regionális igazgatóságán átvenni.

 

A szükséges formanyomtatványok és az eljárással kapcsolatos további információk a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal honlapján érhetőek el.

Vízumkérelmezők figyelmébe:

 

pdf.gif

Schengeni vízum- és beutazási szabályok

 

pdf.gif

Hosszú távú tartózkodás