A hongkongi élelmiszerek importjával kapcsolatos általános jogszabályi előírás, hogy minden eladásra szánt élelmiszernek emberi fogyasztásra alkalmasnak kell lennie. Az ennek való megfelelőséget a hatóság szúrópróbaszerű ellenőrzésekkel és mintavétellel végzi. Ezen felül egyes, kiemelten kockázatosnak tekintett kategóriák tekintetében vannak további tartalmi illetve eljárási szabályok.

Friss és fagyasztott húsok:

Magyarországról jelenleg baromfi-, sertés- és marhahús exportálható Hongkongba.

E termékek behozatala kizárólag a Hong Kong Food and Environmental Hygiene Department (FEHD) által elismert hatóságok által kiállított állategészségügyi bizonyítványával lehetséges. Magyarország esetében az FEHD a Földművelésügyi Minisztériumot tekinti elismert hatóságnak, az Élelmiszerlánc-felügyeleti államtitkárság által jóváhagyott export-üzemek tájékoztató listáját az alábbi linken találják:

http://elelmiszerlanc.kormany.hu/?_preview=304bb088-60e0-f629-6a29-0000711ae8ff

Tejtermékek:

Az importőrök felelősek azért, hogy a tejtermék megfeleljen a helyi előírásoknak.

Csak olyan tejterméket lehet Hongkongba importálni, mely a Food and Environmental Hygiene Department (FEHD) által jóváhagyott előállítótól származik. Az engedély beszerzéséhez az importőrnek az alábbi információkat kell benyújtania a hatóságnak:

  • A tej- vagy tejtermék-feldolgozó teljes neve és címe;
  • Annak az államnak a nevét, melynek jogszabályai az előállító üzemre vonatkoznak;
  • A tejtermék felcímkézett, üres üvegeit/tárolóit;
  • A terméket előállító üzemben a hőkezelésére vonatkozó információkat, beleértve a használt felszerelés fajtáját és a vízellátást;
  • A származási ország megfelelő hatósága által kiállított bizonyítványt, mely
  • tanúsítja a termék pasztörizálására vagy sterilizálására használt hőkezelés hatékonyságát és azt, hogy a termékeket higiénikus körülmények között kezelték, dolgozták fel és csomagolták
  • tartalmazza a termék kémiai és bakteriológiai minőségét;
  • A gyártó nyilatkozatát a termék körülbelüli szavatossági idejéről.

Az engedély megszerzése után az importőr behozhatja a terméket Hongkongba, ahol a hatóság a szállítmányt megvizsgálja és szükség esetén mintát vesz, majd megfelelőség esetén kiadja a terméket.

Az eljárási határidőkről:

A hatóság ígéri, hogy

  • Az előállító jóváhagyására vonatkozó kérelmeket 12 munkanap alatt elbírálja;
  • 14 munkanapon belül kiadja a terméket azt követően, hogy értesítették a szállítmány érkezéséről vagy a szállítmány ténylegesen megérkezik (amelyik későbbi).